Investering SW

I förhållande till andra europeiska storstäder, är Berlins historia enastående. Metropolen Berlin har utvecklats till ett kulturellt mecka och med dess säregna stil ligger staden utan tvekan i nivå med städer som Paris och London. Det som skiljer den tyska huvudstaden mot andra europeiska huvudstäder är dock bostadspriserna. Här är skillnaden slående!

På grund av en genomgående hög arbetslöshet, en oflexibel arbetsmarknad och en låg konsumtion bland befolkningen, har den tyska arbetsmarknaden, ekonomiskt sett, varit svag under en längre tidsperiod. En positiv följd av landets försvagade ekonomi har dock varit de fördelaktiga bostadspriserna - inte minst i Berlin.

?r man en av dem som tror att priserna på lägenheter kommer att stiga, precis som priserna har stigit i resten av Europa, bör man titta närmare på investeringsmöjligheterna i Berlin.

Innan du investerar i din Berlinbostad, bör du överväga följande:

  • ?r vi intresserade av att investera eller är vi ute efter en semesterbostad?

  • Hur mycket får lägenheten kosta?

  • Var kan vi tänka oss att bo?

  • Skal lägenheten vara nyrenoverad eller föredrar vi en bostad som kan erbjuda lite av den gamla "Berlincharmen"?

  • Vad har vi råd att betala i månaden vid en eventuell finansiering?

  • Hur ofta förväntar vi oss kunna använda lägenheten?

  • Ska den kunna lånas/hyras ut till vänner och bekanta eller ska den hyras ut permanent?

  • ?r vi redo att ta det ansvar som det innebär att vara uthyrare?

Köp av uthyrd lägenhet som investeringsobjekt.

Om intresset främst ligger i att investera snarare än i att storstadssemestra, är det värt att köpa en lägenhet som redan är uthyrd. Nettoavkastningen kan här uppgå till ca 2-4% av det investerade kapitalet.

Vid ett förvärv av en semesterbostad genom Berlinmäklaren, er en annonsering via hemsidan kostnadsfri, om du senare skulle önska att hyra ut din bostad.

Uthyrningsreglar

Precis som i Sverige är en hyresgäst i Tyskland skyddad av Hyreslagen. Det innebär bland annat att en hyresvärd inte kan säga upp sin hyresgäst så länge han/hon inte önskar att använda bostaden själv (inte enbart som semesterbostad).